Kako odabrati pravu veličinu ski opreme, obuće?

ODABIR SKIJA

Kod odabira skija jedan od najbitnijih elemenata je da ne precijenite svoje mogućnosti. Morate biti iskreni prema samome sebi u koji rang skijaša spadate i u kakvoj se fizičkoj spremi nalazite. Na našim stranicama pokušali smo pomoću simbola (flex, vještina) i opisno, opisat skiju na način da ju možete lagano odabrati. Ukoliko ste nešto abmbiciozniji skijaš uvijek se možete odlučiti za skiju jednu stepenicu iznad  preporučenog ali ne i više jer bi to moglo rezultirati povećanim umorom nakon cjelodnevnog skijanja.

Drugi bitan elemenat je namjena skije. Gdje i kojim stilom želite skijati? Volite li skijati po uređenoj ili van staze, volite li više duži, srednji, kraći zavoj ili pa kombinaciju svega pomalo? Kad odaberete skiju za određenu namjenu onda dolazite do trećeg i često najbitnijeg elementa – visine skije.
Koju visinu skije odabrati?

Podijelit ćemo namjenu skije u 3 osnovne i najčešće birane kategorije pa ćemo im pridružiti preporučene visine.

Žene koje tek počinju skijati i djeca početnici trebali bi uzeti skije nekih 10cm kraće od gore preporučenog (između ramena i brade)

Ne silite početnika da uzima duže skije sa idejom da će brzo napredovati i da će ih moći koristiti duže vrijeme jer postoji mogućnost da će sporije napredovati i izgubiti motivaciju.
Stoga smatramo da je za početnike najbolje iznajmiti skijašku opremu.

 

ODABIR PANCERICA

ZA ODABIR PANCERICA POSLUŽITE SE OVIM TABELAMA.

Odrasli 

 

Djeca 

 

ODABIR ŠTAPOVA

PRAVILO ZA ODABIR VELIČINE ŠTAPOVA

Veličina štapova određuje se na način da okrenete štap ručkom prema dolje i uhvatite štap neposredno ispod kapice i ako podlaktica i nadlaktica zatvaraju pravi kut odabrali ste pravu veličinu štapa za alpsko skijanje.


SALOMON OBUĆA - ODABIR VELIČINE

Veličine u izborniku Web shopa izražene su u UK. Odgovarajuću EUR veličinu potražite u tabeli!